2018. szeptember 20., csütörtök

Kiszámolja

Szóval öt éves, három hónapos. Elkezdődött az utolsó év ovi. Nem telt el három hét, és kaptam egy mms-t az egyik óvónénitől, amelyen Kistücsök egy épp négy éves ovistársnak puszit ad, és ez hozzá a szöveg: "Óriási fejlődés! Kötődés, stb.!" És rengeteg szmájli. Akkor most már úgy tűnik, minden feltétel adott a jövő évi iskolakezdéshez. Persze mindenki le akar beszélni róla (az óvónéniken és a szűk családon kívül). De szerintem halálra unná magát még egy évig oviban.
A sakkozás továbbra is sláger, bár most volt egy-kétszer, hogy megsértődött, ha nem ő nyert, azért az esetek többségében jól viseli - és közben meg egyre jobban játszik. Ha félig nem figyelek oda, mert máson jár az eszem, akkor simán megver tényleg. Közben poén, hogy pont most értünk el a Mása és a medve mesében a sakkos részig (S3E2), ahol is Mása veri meg folyton a medvét és a tigrist, és ez új kedvenc epizód.
Néha nagyon vehemens tud lenni, és sokszor direkt majomkodik, vagy dobálja a játékokat, amikor tudja, hogy azt nem szeretem, de azért kritikus helyzetben mindig tudja, hol a határ. Amikor az építkezésen megmondtuk neki, hogy középre nem mehet, mert ott veszélyes, és véletlenül beejtette a papucsát, ott állt a beton szélén, és azon tanakodott vagy húsz percig, hogy a szabályok betartásával hogyan szerezhetné meg mégis a papucsát. A kivitelező megkérdezte, hogy "Mindig ilyen nyugodt ez a gyerek?".
Mostanában szerintem elkezdte foglalkoztatni ez a lány-fiú kérdés (nyilván csak ovis szinten). Amikor eddig olvastuk a Kippkopp gyerekei c. mesét, akkor a kipikopik eléggé nemtelenek voltak, de legutóbb rákérdezett, hogy melyik kipikopi lány és melyik fiú. Mondtam neki, hogy mondja meg ő. Kiderült, hogy Bogyó, Virág és Mogyoró lány, Levél és Csigabiga fiú.
Ja, meg elkezdtünk pedálos biciklizni, mert váratlanul kiderült, hogy van. Vettünk sisakot, hogy vonzó legyen a történet, és már egyszer el is mentünk a legkisebb körre a környéken. Elég óvatos, mondhatni, de szerintem lesz ez még jó is. Csak csinálni kell, és a környékünkön eléggé göcsörtös az út.
Az utóbbi hónap kedvenc elfoglaltsága amúgy a szorzótábla-készítés. A 10x10-es már snassz, és az A4-esre nem is igazán fér jól ki, úgyhogy változatos módokon 6x10-es, 8x12-es és ilyesmi készül. Sőt, legutóbb kaptam egy A4-est egy 6x9-essel, aminek a hátuljára ráírta, hogy a tesójának és nekem készítette, a tanuláshoz. Igen, ő tölti ki a számokat. A nagy részét fejből, a többit kiszámolja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése