2021. március 24., szerda

Virágmackó


Pindúrtündér is megtanult kanasztázni, és egy-két napig lelkesen csatlakozott a partikhoz, de aztán játszottunk négyen páros kanasztát, velem volt, és vesztettünk, és ez olyan mélyre ható megrendülést okozott benne, hogy azóta nem akar játszani. Pont ugyanilyen voltam kicsinek...

De azért van rengeteg játék, amit szeretünk, még olyan is, amiben nyerni kell, és mégis leül játszani. Az Uno Flip az egyik ilyen, amit hónapokkal ezelőtt még nem tudott jól játszani, most meg folyton nyer benne. 

Kedvence mondjuk az, amikor a plüssállatokkal játszunk beszélgetőset. Az én állandó szereplőm Zsirucinoló, a zsiráf, az övé pedig folyton változik, épp mihez van kedve. Legutóbb csináltunk neki fonálpolipot, úgyhogy most épp az a sláger, de a zsiráf találkozott már macskától pizsihősökig mindennel.


Én úgy tapasztalom, hogy sokkal kevesebb a hiszti, mint korábban. Szép lassan beérnek a pozitív nevelés hatásai, a Plukkidózás és a szófogadás-matricagyűjtés. Még mindig előfordul, hogy megmakacsolja magát, vagy (főleg nap végén, mikor nagyon fáradt) valamitől eltörik a mécses, és akkor minden felháborító lesz, ami nem úgy történik, ahogy kitalálta... de kifejezetten ritkult.

Ezért ki is kérte magának egyszer. Apa "Virágmackó"-nak hívja, amikor aranyos, és "Mackódög"-nek, amikor durcás. És egyszer, épp kártyázás közben azt találta mondani, hogy:
- Te jössz, Mackódög.
Mire ő:
- Most nem is vagyok Mackódög!
Tehát pontosan érti a különbséget.

A tesója meg elnevezte Nyalánkának, mert az a Nyulánka (The Incredibles) és a Kalánka (Csip-csup-csodák) összeboronálása, ami jó szóvicc, és még illik is rá, mert szeret nyalakodni. 

Megnéztük másodszorra is a Nyolcvan nap alatt a Föld körül Willy Fogg-gal mesesorozatot, még mindig nagy kedvenc volt Romy hercegnő, és az, ahogy az utolsó részben egy pár lesznek Willy Fogg-gal. Azóta már ennek analógiáján eldöntötte, hogy Super Mario is összeházasodik Daisyvel, és Luigi pedig Princess Peach-csel. Csak hogy mindenkinek legyen egy párja.

A számolás most már nagyon megy neki. Százig oda-vissza, összeadások húsz alatt simán, és a tízesek összeadása is, ami ahhoz kell, hogy zsebpénzt kaphasson. A Monopoly Juniorban mindent ki tud számolni az 1-2-5 forintosokból, és kanasztában is elszámolt kettesével tizenötig. A legviccesebb az volt, amikor a tesója kapott a suliból szorzótábla-versikéket, hogy könnyebben menjen a tanulás. Csináltunk belőle dominót, és most már ő, az ötéves is mondogatja, hogy Ötször nyolc az negyven, Tolvaj járt a kertben. :)

Ja, meg a biciklizés. Na, azt megtanulta kb. három nap alatt. Mondtuk, hogy vegyük le a pótkereket, mert már menni fog, ráült, fogtam hátulról a seprűnyelet három körig, aztán vissza kellett menjek dolgozni, ő meg mondta, hogy tovább gyakorol. Mire visszamentem, már két-három tekerés ment neki, és onnantól már csak még két nap gyakorlás volt, hogy minden simán menjen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése