2012. december 18., kedd

Bilbó és a hét... ööö... tizenhárom törp(e)

Nekem tetszett a Hobbit.
Igen, elfogult is vagyok, bár nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Anno természetesen olvastam A babó c. könyvet, de a "Mi lapul a zsebikéjében?"-en kívül nem sok maradt meg belőle. Nem rajongok Tolkienért, bár elismerem a szerepét és a világalkotási zsenialitását. Ennek ellenére ferde szemmel néztem a hírekre, miszerint abból a kábé nyolcvan oldalas kis könyvecskéből készítenek egy trilógiát.
Azt kell mondjam, jól tették. Spoiler.
Elismerem, kell hozzá egy kis fantasy-affinitás, tehát aki nem szereti az ilyen jellegű filmeket ("meséket"), az be se üljön.
És elismerem azt is, hogy a sztori nem annyira epikus, mint a Gyűrűk Ura esetében, így néha kicsit idétlen, ahogy lobogó köpenyben állnak a naplementében, mert ez jól állt a Gyűrű Szövetségének, de süket, dagi és értelmi fogyatékos törpöknek kevésbé.
Ennek ellenére is azt mondom, hogy tetszett.
A trailer alapján a következőket vártam:
  • szép új-zélandi tájak
  • kicsit kevésbé kétdimenziós törp karakterek, mint a GYUban
  • q jó zene
  • ugyanaz az igényesség a világalkotásban, mint a GYUban
  • a könyvet kissé zárójelbe tevő, de jól összefűzött és érdekes történet, ami magával ragad
  • fasza CGI
Na, ezek mindegyike teljesült nálam. Ettől még persze csak a nézhető kategóriát ütné meg, de két dolog miatt azt mondom, bőven túlhaladja azt:
  1. Az a bizonyos igényesség, amelyről már fentebb beszéltem, de amely végtelenül fontos, hogy a Tolkien-féle fekete-fehér világ magával ragadjon, és élvezzem a mesét. Peter Jackson a GYUban bebizonyította, hogy képes minden apróságnak utánamenni, legyen az egy köpenytű, egy térképen lévő jelek vagy egy párbeszéd finomságai, de az ember a mai tendenciákból azt gondolná, ha már van egy jól tejelő előd, akkor az új projektre nem kell annyi figyelmet szánni, jó lesz az úgy is. Hát nem, és Jackson pontosan tudja ezt. A Hobbitban is a helyén van minden apró részlet onnantól, hogy az összes törpnek másmilyen a haja, odáig, hogy a kobold király annyira undorító lett, hogy az már tökéletes, illetve az olyan nüanszokig, mint hogy Smaug-ot nem látjuk a maga teljességében (más rendező nagytotálban a képünkbe nyomta volna, de így volt a jó). Ha minden film ilyen igényességgel lenne megalkotva, akkor sokkal többet járnék moziba.
  2. Jófajta belenyúlás a történetbe. Mondjuk ez ügyben egyáltalán nem aggódtam, szerintem a GYU-nál is ugyanez volt: kiválóan kezelték a könyv-film másságból adódó különbségeket, és változtattak a hangsúlyokon, meg persze behoztak ismerős szereplőket, stb. Nem bánom, kerek egészet adott ki, nem bicsaklott meg a sztori, rendben volt nagyon. Mostanában már sajnos ez sem alap, annyi megbicsakló történetet látok, hogy fáj.
Persze morgásaim is voltak, nyilván. De nem az, ami mindenkinek, hogy hosszú és vontatott. Szerintem szépen felépítették a karaktereket, hangulatot, világot - mint anno Tolkien, aki nem átallott negyven oldalakat írni a Megyéről, mielőtt belekezdett a tulajdonképpeni történetbe. Ez nekem rendben volt teljesen. De például kicsit kevesebb bugyuta Jackson-poén jó lett volna (a legrosszabb, amikor sarokba szorítják őket a koboldok, és a király megkérdezi, hogy na most mit fogtok csinálni? Mire Gandalf leszúrja, és a király: "Ez megteszi" / "That does it." Brr...). Illetve Bilbó karaktere annyira jól sikerült a könyv alapján, hogy végül tök unszimpatikus lett - ezen lehetett volna egy kicsit finomítani talán. Illetve azért nem sikerült tökéletesen a törp kultúra bemutatása: alacsony emberek, akik hangosak, sokat zabálnak, és nem szeretik a tündéket. Én azért még egy-két kulturális utalást belecsempésztem volna.
...És az örök morgás Tolkiennel kapcsolatban: mi a !#&+§+ért nem oldanak meg mindent egyszerűen a sasokkal? Frodóék egész szenvedése nem kellett volna, ha az egyik sas felkapja őket, és elviszi a Végzet hegyéhez, illetve itt meg szerencsétlen törpöket igazán vihették volna már eleve a Magányos hegyhez a hülye sasok ahelyett, hogy leteszik őket három hétnyi gyaloglótávolságban egy szikla tetejére...

Végezetül: kivételesen szinkronosan néztem, mert az IMAX-ben nem adnak mást, viszont mind a szinkron, mind az IMAX élmény remek volt, úgyhogy egyáltalán nem bántam meg a választást.
7/10

Ó, és a plusz pont: a Star Trek featurette az elején az überkirályság volt! Várós!

1 megjegyzés:

  1. Nekem a koboldkirály kalitkás kis hírvivője tetszett a legjobban, annyira gonosz volt :)

    VálaszTörlés