2014. szeptember 20., szombat

M és Toldi

Miután megírtam a 14 hónapos beszámolót, két napra rá a kertben egyszer csak elengedte az oszlopot, és elindult a világba. Azóta megy - de így ezt még a 14 hónapos eredményekhez sorolom, csak most írok róla. Sőt, azóta ki is nőtte az első olyan cipőjét, amit kifejezetten járáshoz vettem, drágán.
Szóval sétál fel-alá a lakásban, és mióta tud, ez az egyik kedvenc elfoglaltsága. Úgyhogy ilyenekkel kötöm le, hogy el kell vinnie a hűtőmágnest a hűtőtől a radiátorig, majd vissza, illetve a káddugót a szobába, majd vissza.
Közben szomszédtól kaptunk egy "bedugós" játékot, ahol egy fa táblába kell betenni a fogantyús formákat - és ezek történetesen betűk. Gondoltam, kicsi még hozzá, de hát hadd fogdossa. Most odáig jutottunk, hogy az összes betűt meg tudja mutatni arra a kérdésre, hogy "Hol van a (baba betű, mömö betű, fa betű stb,), és amit ki tud ejteni, annál fordítva is tudja, azaz hogy "Ez milyen betű?". Sőt, olyannyira, hogy babakocsival sétálás közben az autók rendszámain olvasgatjuk azokat a betűket, amelyeket ki tud ejteni, hogy legyen sikerélménye. Illetve mikor a gépem elé ül, már nem ütögeti a billentyűket, hanem rettentően örül, ha felismer egy betűt.
Ez persze csak móka, viszont annak beigazolására tökéletes, hogy bármit meg lehet jegyeztetni velük ebben a korban, mert most a megjegyzőképességük a legdurvább. Na persze azt nem tudom, hogy most nem ütöttem-e ki ezzel 26 szó megjegyzését, de majd meglátjuk. :)
További szavai természetesen vannak, bár még mindig csak szótagok többnyire (orr = va, pu = pók, ke = keksz stb.),
A kertben is megnőtt a játéklehetőség, amióta sétálunk, ide-oda megyünk a fűben, keressük a virágokat, szétszedjük a bóbitát, satöbbi. A szomszédék csúszdáján csúszunk le, megszámoljuk a csavarokat, lecsúsztatjuk a diót (ez utóbbi a legviccesebb dolog a Földön Picúr szerint). Van egy szerencsétlen pók, amelyik minden nap újraépíti a hálóját a csúszda tetején, Pöttömke meg mindig érdeklődve megérinti, amitől az ugye elszakad.
Szétszereltük az elkerített sarkát a nappaliban, úgyhogy most már elkerítetlen a sarka, ezt nagyon élvezi, hogy bármikor sétálhat, illetve odamehet a függönyhöz, magára burkolhatja, majd nevetve kisétálhat alóla.
10,65 kiló, 81 centi, 3 anyajegye van, 12 foga (+2 növőben), kedvence a M betű és az Arany János: Toldi kötet, tökéletesen ki tudja fejezni, amit akar, és még mindig kétszer alszik nap közben (bár már próbáltam átállítani).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése