2021. január 20., szerda

Tetszett neki a 2020

Kistücsök január óta ismét jár iskolába. Nagyon sokat szenvedtünk ezen, de végül arra jutottunk, hogy többet ártunk neki, ha otthon tartjuk. Aztán ha a helyzet drasztikusan megváltozik, majd újragondoljuk.

Egyelőre úgy érzem, jól döntöttünk, érezhető, hogy kellett neki a kortársak közelsége, interakciója, és persze az se tett neki jót, hiába tettem bele rengeteg energiát, hogy ugyanattól az embertől kapja a házi feladatot, aki egyébként játszani szokott vele. Most kényelmesen meg vannak rajzolva a határok, és sokkal többet van friss levegőn, mint mikor otthon várta, hogy mikor hagyjuk abba a munkát.

Ebben a hónapban hosszú idő után (>1 év) egyik éjszaka meglepett azzal, hogy átjött hozzánk. Azt mondta, rémálmodott: "a fogban van az élet, és kitörik". Utánanéztem, és normális ebben az életkorban kicsit elgondolkodni az elmúláson, és mostanában elég sok foga kiesett... :) Megbeszéltük, remélem, sikerült feloldást kínálnom az ő szintjén, és nem volt több rémálom, úgyhogy talán eredményesen.


A zenével is foglalkoztunk mostanában többet, stílusokról beszélgettünk, hallgattattam velük nemcsak komolyzenét meg Enyát, mint eddig, hanem mutattam latinzenét, The Beatlest meg Queent is, aztán jött a szilveszter, amikor egy 60-as, 70-es, 80-as évek legjobb slágerei Spotify listát tettem be hangulatnak, onnantól csak ez a kérés: hallgassuk azt, amit szilveszterkooooor! 

Ja, tényleg, a tavalyi év. Kistücsök január elsején, miközben a tavalyi videókat, képeket nézegettük, kifejtette, hogy neki tetszett a 2020, és tök jó lenne, ha ilyen évek lennének még. Kérdeztük, hogy mi tetszett benne, mire ő: 

- Elkezdtük a Super Mario World 2-t, meg lehetett Logiscoolba járni.

Nagy szerencse - úgy tűnik, ezt tudom biztosítani idén is.

Volt egy olyan feladat is még olvasásból, amit együtt csináltunk meg, A három kívánság c. mese alapján. Arról kellett beszélgetni, hogy ő mit kívánna. Ez lett az eredmény:

  1. Szeretné, ha Super Mario egy valós személy lenne, akivel lehet találkozni.
  2. Szeretne egy nagyobb számítógépet, ami csak az övé (most egy laptopja van kis képernyővel, ami nem az övé, csak azon van a Scoolcode).
  3. Jó lenne, ha lenne négy keze. :)

Legóból is mostanában Mario-s dolgokat építenek, de nem a tök béna új készletekből (komolyan, hogy lehetett ilyen bénán megcsinálni?), hanem a saját fejük után, fantáziájukkal kiegészítve. Aztán ezzel játszanak órák hosszat, hogy milyen módon tud egyik vagy másik ellenség keresztbe tenni a főszereplőnek, már van fagyasztó, lassító, lelökő, minden.

Másik nagy kedvenc még mindig a Carcassonne, most sikerült összeszedniük 36 szófogadást ahhoz, hogy megvegyük a második kiegészítőt (Kereskedők és építőmesterek), de azonkívül, hogy mindig szívesen játszik velünk is, kedvenc idle elfoglaltsága, hogy épít egy kis birodalmat egyedül a lapkákból.

Rengeteget gyöngyöztünk is mostanában, vasalható gyöngyökből csinálunk figurákat, már nagyon komoly kollekció van, és tök egyedül "olvassa" a kinyomtatott mintát. Majd egyik nap felteszek egy képet, legutóbbi munka már egy 29x29-es Kamek volt, azt két napig csinálta.

A szóviccek / szóalkotások folyamában újabb művek keletkeztek: paripás rumli (=paprikás krumpli), illetve kuglács (=kuglófformában megsütött kalácstészta, ezt ettük karácsonykor). Ja, és volt egy cuki mondata egyik este, mikor Apa megkérdezte, mit kér vacsorára:
- Kolbászos pirítóst az összes zöldséggel.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy pari, paprika, ubi, retek, valamilyen saláta, és tényleg bármi, ami van még otthon. Én fele ennyi zöldséget sem ettem gyerekként, az is biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése