2021. október 27., szerda

Dűne


Már majdnem azt hittem, nem tudnak többé rendes filmet csinálni, és csak sorozatokat érdemes nézni. De tudnak, ha akarnak. Bár mondjuk ebből is sorozat lesz, mire sikerül feldolgozni az egészet - nagyon remélem. A Dűne könyvsorozat nagyon sokáig a kedvencem volt, de most is all-time top 3. A Dűne film szuper lett. Kicsit becsapott a "Part One" az elején, nem gondoltam, hogy még az első könyv végéig se jut el, de nem baj, jó így. Minél több lesz ebből, annál jobb. SPOILER.

Már a casting is zseniális. Mindenki jó, egytől egyig, Paul a legjobb, de Leto is, Jessica is, mindenki is. A castingon biztos kellett két percig messzenézni, mert abból jó sok volt a filmben, de nem bánom, ez is része a hangulatnak, élménynek. A sivatag végtelensége, könyörtelensége lemászott a vászonról, és csontig hatolt. 

A látvány döbbenetes. Az ember hozzá van szokva a cool CGI-hoz, de azért különbség van aközött, amikor valami jól néz ki, meg amikor valami letaglóz és beszippant. A tengerből kiemelkedő óriási csapatszállító űrhajó, amely egy képkockával később egy gigászi űrhajóból úgy jön elő, mint egy kis pihe, tiszta libabőr. Shai'Hulud is elég impresszív, Arrakeen nagyon király lett, az ornitopterek is nagyon bejöttek, főleg úgy, hogy nem egyformák, hanem volt régibb, újabb, stb. A ruhák is kiválóak, és a díszletek is kifejezőek.

Nem sok mindenben tér el a megvalósítás a könyvtől, és ezt értékelem, sok gondolattal és vízióval hömpölyög előre, van idő megismerni és megkedvelni a szereplőket, fel van építve jól, hogy bánkódjunk Letóért, Duncanért (bár itt egy kicsit véglegesebbnek tűnik a dolog, mint a könyvben), és nagyon jó, ahogy Paul végre találkozik Csanival, mondani akar neki valamit, aztán mégis meggondolja magát. Jók a párbeszédek, amúgy néha mondatszinten kivéve a könyvből, máskor viszont kiválóan zanzásítva egy információt úgy, hogy az ne legyen bántó FYI szekció. 

Jól meglepődtem, amikor Liet-Kynes-re "she"-ként utaltak, és utána meg is jelent egy nő, de utólag tetszett, kicsit közelebb hozza a karaktert talán. Azon is meglepődtem kicsit, hogy nem vezették be Feyd karakterét, tudom, hogy a könyvben is később jön, de talán azok számára, akik nem olvasták, hasznos lenne már most is megismerkedni vele, nemtom. De az egyetlen dolog, amin fennakadtam, az volt, mikor Paul elmondta a mestertervet Kynesnak. Nem lapoztam fel ezt a részt tegnap este 11-kor (azt kerestem meg, meddig jutottunk), meg értem, hogy egy kicsit kellett segíteni azoknak, akik nem olvasták a könyvet, hogy mit akar ez a kissrác a sivatag közepén mindentől megfosztva, és miért is érdemes ezt nézni, de kicsit out of contextnek tűnt nekem.

Otherwise, mikorjönvégreafolytatáááááááááás? 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése