2014. július 20., vasárnap

Vasárnap 13

Asszem ilyenkor, 13 után kezd idegesítő lenni az átlagember számára, ha anyuka hónapban mondja a gyereke korát. Jó hogy nem már hétben. Szóval maradjunk annyiban, hogy egy év egy hónapos lett Pöttöm.
Gondolom, ez mostantól egyre inkább így lesz, de azt kell mondjam, ez volt az eddigi legeseménydúsabb hónapunk. Nemcsak többet mozdultunk ki, ezért több volt számára is az élmény (látogatások dédunokatesóknál, nagyszülőknél, nagyobb autóutak, nagyobb bevásárlások stb.), hanem ő maga is több izgalmas dolgot tanult meg.
Az utóbbi pár hétben felhagyott a járástanulással (mászva úgyis meg tudja közelíteni a dolgokat, úgyhogy a járás az egyelőre túl lassú - de azért ha a kezemet foghatja, akkor becsületesen lépeget), és inkább a beszédre gyúrt. Az alábbi szavak tökéletesen érthetőek a szótárában:

  • Fa - igen, ez az, ami. Ez az első szava, amelyet tökéletesen ki tud ejteni, és tudja is pontosan, mit jelent. Meg tudja mutatni, mire érti, és az helyes. Még akkor is, ha az csak egy stilizált kép (jaj tényleg, erről még írok egy postot nemsokára).
  • Zsezse - Ez azt jelenti, hogy "zene-zene", azaz vagy tegyek be, vagy ha betettem, akkor örül neki, és mutatja, hogy szól.
  • Dladla - Ezt fogalmam sincs, hogy rakta össze, de ez az étel.
  • Szsza - Ez a cica. Sokáig nem különböztette meg a cicát a kutyától (mindkettő vauvau volt), de amióta igen, azóta talált rá szót is.
  • Mámbr - Ez a menni igéje. Felmenni a lépcsőn, odamenni, és kifejezetten magára érti, azaz "Gábi megy oda".
  • Pa - Ez elég univerzális (lámpa, apa, stb.), de mostanában leginkább a repülőre mutat vele. Ja, mert tavaly nyáron nem igazán tűnt fel - mással voltam elfoglalva -, hogy egy légifolyosó alatt lakunk.
  • Nönö - Ez szerintem én vagyok, de még nem biztos, és néha Nana lesz belőle, néha meg Nyanya.
  • Knkn - Kilincs. Ráérti azt a jelentést is, hogy "hadd nyissam ki".
Természetesen ennél sokkal többet ért, gyakorlatilag mindent. Ha valamit mégsem, akkor összevont szemöldökkel koncentrál, hogy kihámozza a szövegből a neki értelmes szavakat, és azokat összetegye valami jelentéssé.
Újfent mondom, hogy számomra ez, ahogy a nyelvet tanulja, elképesztő szakmai élmény.

De emellett még rengeteg új tudományt szerzett ebben a hónapban:
  • Üzembiztosan képes kirakni a nyolc egymásba rakható poharas játékát, és be tudja pakolni a formákat a formaválogatóba, ha megmutatom neki, melyik lyukba kell (a kereszt alakút pedig magától is megtalálja).
  • Egyre önállóbban iszik, főleg ebédnél már maga emeli a poharat, csak néha még nem elég magasra.
  • Összetett három Duplo kockát, illetve egy elefánt alakú Duplo a kedvence, amelyikről leszedi a fejét, majd felteszi ugyanoda.
  • Felmászott a kanapéra egyedül.
  • Rengeteg dolgot eszik kockára vágva (kenyér, répa, uborka, párizsi, dinnye stb.), tipikusan amit el tud nyammogni még csak ínyrágással - bár jegyzem meg, hogy 12 fog látható a szájában, csak nyilván a rágófogak éppen kibújt csücskével még nem igazán funkcionális.
Két kevésbé örömteli esemény is volt: kapott oltást, illetve félrenyelt egy dinnyedarabot, úgyhogy megvolt az első komolyabb fuldoklása is. Ügyesen köhögött, és vett levegőt közben, de azért örültem, hogy nem akkor történt mindez, mikor egyedül voltam vele.

Változatlanul imádnivaló, változatlanul kétszer alszik napközben (bár egyszer megpróbáltunk átállni az egyre, de akkor elaludt ebéd közben, úgyhogy egyelőre hagytam), változatlanul meg van elégedve a világgal egyelőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése