2018. április 20., péntek

Malom és delfinek

Ennek a hónapnak a legnagyobb újdonsága, hogy Kistücsök elkezdett úszásra járni. Eddig kétszer voltunk, egyelőre heti egyet vállaltunk, és pont nem indult kezdő csoport, úgyhogy egyelőre magánórákat vesz drága pízér', de majd lesz ez másképp is. Mindenesetre nem láttam még ilyen lelkesnek valamivel kapcsolatban, amikor leállok az autóval, hogy beugorjon és menjünk tovább, már cipőben szobroz, magától felveszi a hátizsákját, szalad előre, alig bírja kivárni, hogy kimenjen az öt órai turnus (mi 6-ra járunk). Az oktató fiatal, nagyon kedves, és ami a legfontosabb, már az első órán kialakult közöttük a bizalom, úgyhogy semmilyen félelme nincs a tanmedencében. A fejét még nem tette be a vízbe, de szerintem az is jön hamar. Ott hagytuk abba tavaly nyár végén, hogy karúszóval magabiztosan lubickolt, és mindig azt mondtuk neki, hogy "a delfinek megvédenek", mivel a karúszóin delfinek voltak. Most mikor mentünk először, akkor tollal delfineket rajzoltam a kezére, és mondtam neki, hogy most is megvédenek a delfinek, csak most a kezeden vannak, és a kezed fog segíteni fenn maradni a vízen. Nagyon tetszett neki, második alkalommal is kérte.
Az ovival is béke van most, néha ugyan mondja reggel, hogy nem szeretne oviba menni, de azért jön, meg igazából inkább csak azért csinálja, hogy kicsit ellentmondjon, de amúgy most már teljesen jól játszik a kis barátjával bent, megtanult tőle hintázni az udvaron; a kézműveskedéseknél azonnal elöl jár, sokszor két műalkotást készít, míg a többiek egyet, és ami a legjobban tetszik, hogy mindig van koncepció. Múltkor például egy kinyomtatott virágképet kellett kiszínezni, és a faliújságon mindenkié szép világoskék hátterű volt, az övé pedig sötétkék, és odarajzolta a holdat, hogy az ő képén este van.
Még egy újdonság, ez nem annyira örvendetes, hogy nagyon sokat "majomkodik". Egy hónappal ezelőtt ezt tavaszi zsongásnak hívtam, és most már nagyon remélem, hogy nyárra elmúlik, viszont kétlem. Rengeteget ugrál, heveskedik, erősen szorongatva szeretget, messzire dobál, felborogat, de sokszor nem is direkt, plusz ezen felül szándékosan bolondozik (nyelvet nyújt, blöblöblőő, viccesen elesik, és utána lesi, hogy a tesója nevet-e rajta - amúgy nevet). Amióta a Húsvéti Nyuszitól megkapta A didergő király-t, azóta már azt is tudja, mi az az udvari bolond (egy nagyon okos ember, aki közben nagyon vicces is, és a királyt szórakoztatja, miközben ellátja tanáccsal), azóta ő az udvari bolond...
A tesójával van most egy külön játékuk, amit elég sokáig tudnak játszani együtt, és nincs szükség ránk közben: a szundijáték. Ez eredetileg abból állt, hogy ő megágyazott párnával, pokróccal, és kezet mostak, lefeküdtek, és utána ő megkérdezte, hogy van-e valami baj, adott puszit, és betakargatta a tesóját. Aztán ez kiegészült egy kicsi macival ("Mackóka"), akinek épített duplóból egy wellness komplexumot (ágy és fürdő egyben), és a kis maci is lefekszik, de előtte megfürdik, stb. Nagyon cuki.
Továbbra is nagyon okos. Malmozni már úgy tud, hogy tényleg oda kell figyelni, különben simán megver, minden hibára azonnal lecsap. A végjátékban még vannak hiányosságok, és néha nem látja meg a lehetőségeket, ha még mind a 18 bábu fenn van a táblán, de amúgy eszméletlen ügyes. És a kudarc sem viseli meg, most már szerencsére mindenki úgy játszik vele, hogy kihívás legyen számára, aztán akár veszíthet is, de persze nyer is, és így hozzászokik ahhoz, hogy oda kell figyelnie és mindent bele kell adnia ahhoz, hogy nyerjen.
De nemcsak okos, hanem elmés is. Ha szeretne valamit elérni, akkor mindent latba tud vetni, a megadott szabályok felhasználásával és kreatív értelmezésével. Pl. márciusban megmondtam neki, hogy akkor nyomtatom ki, amit ír a gépemen Wordben, ha az nekem érdekes, tehát mondjuk leírja, hogy Petőfi Sándor. Leírta, kinyomtattam. Aztán most egy hónappal később, ugye épp a húsvét volt aktuális, leírta 1-100-ig a számokat, és kérte, hogy nyomtassam ki. Mondom, nem nyomtatom ki, mert mindig ezt írod le, és ez nekem már nem érdekes. Mire ő:
- Ha leírom, hogy "Húsvéti Nyuszi", kinyomtatod?
Mire odamentem megnézni a monitort, már ott volt a számok végén, hogy Húsvéti Nyuszi. Kinyomtattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése