2018. április 13., péntek

Mi történt Hétfővel?

Szintén kicsit megkésve, de megnéztük a What Happened to Monday-t is. Nekem ez legfőképp azért volt érdekes, mert egy ideje érlelek magamban egy regényötletet, amiről azt hittem, hogy lelőtte ez a film, de szerencsére nem. SPOILER (a filmmel kapcsolatban, és nem az én ötletemmel, hehe).

A kiindulás kb. pont az ellentéte a Handmaid's Tale-nek, nemhogy nem születik gyerek, de durva túlnépesedés terheli a bolygót, ezért szükséges a népességcsökkentés. És ezt nem úgy oldják meg, hogy egy gyerek után elkötik a nőket, és nem is úgy, hogy a társadalom azoknak ad kezdveményt, akiknek csak egy gyereke van (ld. mai Kína), hanem simán elveszik a többi gyereket a családtól, mondván, hogy lehibernálják őket egy jobb világhoz.
Szóval a kiindulási alap nem valami szuper, és ezt csak mélyíti a "nagy csavar", hogy a gyerekeket nem is hibernálják le, hanem simán elégetik, ennek ellenére a film nem rossz. Az a rész, hogy a hét lány külön személyiség, de egy perszónát kell játszaniuk a külvilág számára, jól lett megoldva, a "ha valamivel történik valami, akkor az mindenkivel meg kell történjen" ujjlevágás kemény, de hatásos. Az is jó, ahogy szép lassan rájönnek, hogy Monday nem az a mintalány, mint aminek gondolták, és szép lassan kiderülnek az ő életének titkai.
Újabb nyavalya, amit meg kellett volna oldaniuk, hogy miért nem robbantják fel a lakásukat, miután már egyszer megvertek három fickót (fél órával később ugyanis pont ezt teszik, csak akkor már csak két lány van ott, nem öt). És az utolsó nyavalya az a jelenet, amikor Monday és Thursday találkozik a mosdóban. Ott sikerül minden dobást elrontaniuk, annyira bénán beszélnek egymással, hogy az már fáj. Ez a tipikus írói baki, amikor a szereplők nem maguktól beszélnek, hanem "lenyomják a szöveget" a torkukon, hogy legyen még egy konfliktus.
De még ennek ellenére is nézhető, hangulatos. A képi világa érdekes, a főszereplő jól játszik. Nyilván vicces, hogy a hét napjainak hívják a lányokat, de mondjuk két szereplő eléggé felesleges volt (Sunday, aki elég gyorsan meghal, és Wednesday, aki ugyanúgy keménycsaj, mint Thursday). ezen el lehet gondolkodni.
Mindent összevetve 6/10. Egyszer nézős.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése