2018. december 19., szerda

Porcica utca


Egy másik véletlen folytán a kezembe került Nyikos János: Porcica utca című verseskötete. A könyv magánkiadás, az alcíme szerint „Afféle gyermekverses album”. És ez részben igaz is.
A hátsó borítón egy Csukás István-idézet szerepel, ami nem semmi ajánlás. És a kötet igazából meg is érdemli. Valóban érett a kötet, és mesterségbeli tudásban sincs hiány. A versek többsége gördülékeny, verstani szempontból kiemelkedő, nincsenek olcsó rímek, szellemesek a témák, szerethetőek a ritmusok.
Az egyetlen dolog, ami egy kicsit elgondolkodtatott, a célközönség. A könyv nem árul zsákbamacskát, a hátlapszöveg elárulja, hogy a versek „mindenkinek szólnak”. Ami egyrészt persze jó, mert akkor anyuka vagy apuka is élvezi, amikor felolvassa a gyerekeknek. Másrészről viszont nem jó, mert ha a gyerek pont egy olyan verset kér – mondjuk a gyönyörű illusztrációk egyike alapján – ami nem neki való, például nem érti, vagy esetleg akár nyomasztó, ellentétben a többi verssel, akkor nem érti, hogy ez hogy kerül oda. Persze minden verseskönyvben vannak a gyerekeknek kedvenc versei, és a többit amúgy sem olvassák el, de az segítene, ha mindegyik egyféle célközönségnek szólna.
Mondok példát is. Az én óvodás korú gyerekeimnek nagyon tetszik az Obligát pékes, a Csóri, a hörcsög, kedvencük az Unka Pál. Viszont túl hosszú nekik Az elbizakodott csiga, nyomasztó A pók szerelme, és egyenesen ijesztő a Hétköznapi horror.
Ettől még a kötet teljesen jó, örülök, hogy a kezembe került, csak nem vagyok benne biztos, hogy oda tud kerülni a polcra a Weöres Sándor-kötetek és Lackfi János versei mellé. Talán egy-két év múlva.
Személyes kedvencem (a „bánja kánya Pali bá’t”-on kívül) egyébként a Bóbita-folytatás. Méltó, kedves, kicsit vicces is, gördül, lüktet, szuper. Úgyhogy ezt be is idézem ide.

Szóval szunnyad az ág sürüjében, aztán…

Bóbita, Bóbita fázik,
fel libabőrösen ébred –
két csiga ment tüzelőért,
vissza tavaszra sem érnek.

Bóbita, Bóbita táncol.
Géza malac les ijedten:
röpteti tán…? – De csupán csak,
hogy kicsit átmelegedjen.

Bóbita, Bóbita tüsszög.
Mind, aki hallja, jön, áthoz
ezt meg amazt – tuti mézet,
C-vitamint a teához.

Bóbita, Bóbita hajlik
törpe-király igazára:
nedves a vár, az a köd-fal –
s költözik át csigaházba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése