2019. január 14., hétfő

Valaki mondhatta volna, hogy ne nézzem meg

Őszinte leszek: gyerekkorom óta van egyfajta mély és talán megmagyarázhatatlan vonzalmam a vízalatti (elsősorban tengeri) világ felé. Szerintem valahol a Balatonparton kezdődött, mikor Révfülöpön laktunk (ami nyilván nem tenger, de nekem a minden volt egy időben), és szerintem A kis hableánnyal rögzült véglegesen, amelynek kb. minden képkockáját kívülről tudtam, és dalokat órákon át énekeltük a barátnőmmel, nem is beszélve a vízben sellőúszás gyakorlásáról.
Ezt aztán később még rengeteg másik élmény követte, ezek között is kiemelkedő Cameronnak A mélység titka c. filmje, ami gyakorlatilag tökéletes, és az egyik kedvencem. Nyilván a Titanicban is azok a részek tetszettek a legjobban, amikor tényleg lementek a víz alá, és ott filmezték az elsüllyedt hajót.
Szóval van ez a tengervonzalom dolog. Úgyhogy ha nem óriáscápás trash movie van épp, hanem valami, ahol van tenger, akkor azt igyekszem megnézni. És akkor itt van ez az Aquaman, sikerült kiválasztani rá egy kiváló főszereplőt, a bemutató alapján van bőven víz alatti rész, akkor mi baj érhet? - gondoltam.
Tévedtem. És azért vagyok NAGYON mérges, mert ez a film is lehetett volna jó, csak nagyon nem sikerült. SPOILER.
Hosszú évek óta ez az első film, amit tényleg kedvem lenne képkockánként kielemezni. Ha lenne időm, meg is tenném. Hogy képzelik, hogy az én szuper tengeralattis-Atlantiszos filmemet ennyire elrontják?! Nem is értem. Senkinek nem volt nagyobb IQ-ja egy hintalónál, aki ebben részt vett? Ja, és persze nem olvastam az eredeti képregényeket, tehát ilyen szemmel nem néztem.
Mert a látvány amúgy gyönyörű; nem sok olyan képkocka van, amin ne lenne CGI, és mégis látványilag nincs kifogásom. Talán Dolph Lungdren elég rosszul sikerült.
A párbeszédek rémesek, a karakterek kétdimenziósak, a viccesnek szánt beszólások pedig rettenetesen fájdalmasak (miéééééééééééért kell ez, miért erőltetik mindig?). De ami a legrosszabb: annyi ebben a filmben a plot convenience, mint három másikban. Miért történik ez vagy az? Hát azért, mert az írók így akarták.

Ami eszembe jut hirtelen:
- Aquaman egy buta de kedves melák, vagy egy okos és királyi fickó? Szerintem ezt a készítők se bírták eldönteni, és jelenetről jelenetre változik.
- Miért is vannak az atlantisziaknak hátasaik? Hátas azért kell, mert valaki szeretne gyorsabban menni (itt ugye ez nem áll fenn), vagy elfárad a sok menéstől (szintén nem). A csatában is állandóan leszállnak róluk.
- Minek van járművük? Ugyanaz, mint az előbb, csak még bénább. Gyorsaság nem kell. Víz alatti járműre még lehetne ugye a levegő az érv, az nekik nem kell. Páncél? Akkor miért nem testpáncélt viselnek?
- Ha már van járművük, annak miért van alja, és miért sétálnak rajta, mintha szárazföldön lennének?
- Milyen convenient, hogy pont pár hónapja találták meg az archeológusok azt a bigyót, amelyikből kiderül, hol van Atlan király szigonya... Ennél még az is jobb lett volna, ha Vulco családjának ősi hagyatéka.
- Hogy lehet, hogy annyira hülye a víz alatt, hogy elfogad egy kihívást úgy, hogy nem is tudja, miről van szó? Amúgy meg hogy lehet, hogy nem tudja, hogy miről van szó? Nem azt sulykolják belénk hosszú perceken keresztül, hogy Vulco arra készíti fel, hogy egyszer majd a trónért jöjjön? Nem ez az első dolog, amit elmondott neki???!
- Miért kellett a hülye csajnak elvinnie egy járműben a főszereplőt az istenek előtti párbajról? Hogy a lehető legjobban biztosítsa azt, hogy soha senki ne találja méltónak? Ja, hogy utána mégis méltó lett? De miért?
- A tenger mélyén miért úgy néz ki egy aréna, mint egy amfiteátrum a felszínen? Mintha a látványtervezők nem bírtak volna elvonatkoztatni a felszíni 2D világtól.
- Amúgy ezt az egész buta arénás részt ki lehetett volna hagyni, ha csak simán segít neki akkor, amikor rájuk támadnak az elsüllyedt hajóban.
- Attól, hogy tudnak a vízben úszni, miért nem halnak meg, ha kizuhannak egy repülőgépből? De jó, legyen, nagyon erős a testük a víznyomás miatt. De mégis.
- Hogyhogy nem uralták el még a Kingdom of the Trench lényei az egész világot? Vagy húsz méternyi rétegben elborították ezek a lények a tengert, amikor amúgy egész látványosan úsznak lefelé a piros fénnyel.
- De ha Orm olyat tud csinálni, hogy kidob minden szemetet és hadihajót a tengerből, akkor olyat miért nem tud például, hogy csak simán elsöpri az összes rákot a tengerfenékről? Vagy ilyesmi.
- Egy dramaturgiailag kényelmes helyen (két csata között kell egy kis dráma alapon) egyszer csak kiderül, hogy Orm tudja Vulco árulását, és elviteti. De miért várt ezzel eddig vajon?
- A Manta meg miért nem robbant fel, mikor számára teljesen ismeretlen technológiával babrált?
- Amikor már nála van a szigony, miért nem a csata legelején használja, hogy minden állat abbahagyja a harcot?
- És Orm hogy lehet olyan hülye, hogy a felszínen harcol vele?
Ezek csak azok, amik most hirtelen eszembe jutottak. Ó, bárcsak kikockázhatnám...

Nálam a pátosz is kiütötte a biztosítékot. Értemén, hogy szuperhősös film, meg minden, de fele ennyi lassított pózolás és hajrázás is elég lett volna, arról nem is beszélve, amikor Nicole Kidman szétolvad a nyáltól, miközben mondja, hogy nem királyra van szükség, hanem hősre (milyen hülyeség amúgy, mert nem).

A film odáig értékelhető valamennyire, hogy elmegy a csajjal az elsüllyedt hajóhoz (de az ottani jelenet már kutyagumi), illetve az egész szicíliai részt mintha egy másik rendező csinálta volna, az is jó lett. Két jópofa rész: a bálnák, akik az atlantiszi város közepén úszkálnak (a mérték kedvéért), illetve maga a koncepció, amikor a tenger kiokádja a szemetet és a hadihajókat magából.
3/10, amiből 2 pont Jason Momoa.

1 megjegyzés:

  1. Én is tegnap néztem meg, és nagyon egyetértek, bár itt volt aki megtapsolt pár jelentet, amit úgy dekódolt a helyi erő társam, hogy ez egy redneck film volt redneckeknek. Amúgy tényleg a sírba teszi az embert az a rengeteg logikátlan és természetellenes marhaság amit sikerül belezsúfolni. Viszont az eleje az ütött, amikor a nagyon amerikai nagyon navy sealnek tűnő hájtekk fiúkról hirtelen nem lehet tudni, hogy mitől ölik a békés orosz tengerészeket és akvamen miért veri őket péppé. :) Ja, azt sem magyarázták meg, hogy ez valójában az első kisérlet volt hogy háborút robbantsanak ki a szárazföld ellen. Eh, szóval nagyon látványos és nagyon fárasztó volt.

    VálaszTörlés