2019. május 7., kedd

Környezetvédelem by me

Amúgy pénteken voltam bankban (á, ne is kérdezd), és a lesújtó élmény mellett a nap fénypontja az volt, hogy nem volt papír sorszám! Sikerült ide is eljutni, hogy nincs szükség egy kb. 5 percig használt papírra, amit utána azonnal kidobunk (sok esetben fényes, valami vegyszerrel készített papírra), hanem elvárják az ügyféltől, hogy képes legyen egy számot megjegyezni 5 percig. Vagy tovább. Nekem sikerült.
Mostanában a korábbinál is erősebben érdekel a környezetvédelem téma. Magamat bright green-nek tartom, tehát nem tartok mindent ördögtől valónak, ami a civilizáció velejárója, de ugyanakkor igyekszem odafigyelni arra, hogy minél kevesebb legyen az ökológiai lábnyomom. Hiszem, hogy nem várhatunk változást "odafentről" addig, amíg mi magunk nem tesszük meg a legtöbbet a mikrokörnyezetünkben. Ennek megfelelően szelektíven gyűjtöm a szemetet, odafigyelek az újrahasznosításra, komposztálok, igyekszem nem venni felesleges cuccokat, nem pazarlom az ivóvizet, vászontáskát használok bevásárláskor, gyűjtöm és leadom a fáradt olajat, stb.
A következő küldetésem a zöldség-gyümölcs vásárlása saját szatyorban, a szívószál teljes kiiktatása a háztartásból (kisgyerekeknél azért nagy könnyítés, de talán megértünk rá), illetve a fa fogkefe kipróbálása.
Ezt az egész környezetvédelem iránti érdeklődést egyébként kb. általános iskola hetedik táján fejlesztette ki bennem a kémiatanárnőnk, akivel grüne punktokat gyűjtöttünk, buszok által kibocsátott szennyeződést mértünk a levegőben, és jártunk az Öko-hétre, ahol még versenyeztünk is. Ott tanultam meg az alapokat, amelyekre a mai napig építek. De a bare minimum, amit minden embertől elvárnék 2019-ben:

  1. ne dobjon el szemetet hulladékgyűjtőn kívül (erdőben, utcán, autóból ki, stb.)
  2. nyomjon össze minden hulladékot, hogy levegőt ne dobjon ki (ld. petpalack, tejes doboz, stb.)
  3. ne nyomtasson feleslegesen
  4. vigyen saját szatyrot a bevásárláshoz
  5. vásároljon a lehető legkevesebb olyan terméket, ami sokat utazik a világ másik feléről
Bocs, de nem bocs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése