2016. augusztus 20., szombat

Kistücsök és Bubu

Újabb egy hónap telt el, és ez már az ovira készülés jegyében. Úgyhogy kezdjük ezzel. Olvastam egy cikket, hogy mit kéne tudnia, hát...

  • Orrfújás. Not.
  • Pohár. Pipa.
  • Önálló étkezés. Pipa (amíg meg nem unja)
  • Öltözködés. Le tudja venni magáról gyakorlatilag minden ruháját (talán a pulóver a kivétel). Fel nem annyira, de azt szerintem ilyenkor még nem is kell.
  • Eszközök. Pipa.
  • Rendrakás. Általában pipa lenne, de mostanság inkább pont az ellenkezője. Vagy szétszórja, vagy eldugja. Egyiket sem erőltetem.
  • Hivatalos szavak. Pipa.
  • Probléma elmondása. Az esetek kb. felében pipa, a másikban nem.
Ami szerintem még nem árt:
  • Érthető beszéd. Tökéletesen sikerült kikorrigálni a tévesztést, most már olyan szépen, egész mondatokban beszél, szép kiejtéssel, hogy akárki megérti. Vannak önálló gondolatai, és ezeket meg tudja osztani, illetve van önálló akarata, amit ki tud fejezni szóval (legtöbbször).
  • Mászni akarás és tudás. Pipa.
  • Minimális szociális érzék. Labda egymásnak rúgása már nemcsak velem megy, de azért nem nagyon szuperál ebben. Tesóval edzünk, hogy mit hogy kell csinálni, amikor más játszik a mi játékunkkal, amikor mi akarunk játszani más játékával, vagy elveszik a játékunkat, mi vesszük el, szétrombolunk egy tornyot, amit nem mi építettünk, stb. Haladunk.
  • Szobatisztaság. Ahhoz képest, hogy törvényileg nem kötelező, minden állami oviban kérik. Nagyjából megvagyunk, pisi 100%-os tökéletes, kakival meg szerintem csak engem akar bosszantani, amikor nem sikerül.
Szerintem menni fog neki ez az ovikezdés, nyilván lesz mit tanulni, de az nem baj. Viszont közben még okosabb és még ügyesebb lett megint. A két hetes nagyszülőknél pihenés során megismerkedett az órával, ezt mostanra odáig fejlesztette, hogy ha fél vagy egész óra van, akkor azt angolul és magyarul is leolvassa az óralapról. Sőt, annyira megy neki a dolog, hogy már elkövette az első absztrakciót is: két összetett duplo-karámból is csinált nekem órát úgy, hogy letette a földre valamilyen szögben, és kért, hogy mondjam meg, mennyi az idő.
Sőtsőt, mivel az óra ennyire megy neki, megtanultuk a hónapokat is, mert az is 12, és pont jól sikerült lerajzolni. A hónapok nevét persze nem tudja, csak a számukat egyelőre, de érti, hogy három hónap egy évszak.
A számokkal amúgy ott tartunk, hogy tíz alatti összeadás kisujjból, tíz és húsz közötti összeadás pedig viccesen ("elrepül a tíz, összeadjuk, visszarepül a tíz"). Az ilyen számos állatkás puzzle (rakd össze az öt mókust az ötös számmal és az ötöt mutató kézzel) már unalmas neki, kirakja és megy tovább, úgyhogy most épp azt találtam ki, hogy "számot bontunk", azaz kiteszem a 9-es számot például, és ő megkeres két olyan kezet, amelyeknek az összege kilenc (pl. hatot mutató kéz és hármat mutató kéz).
Annyira sokat hallgatta egy régi kis játékát, amit elvileg a tesójának adtam volna, de ő visszavette, hogy a kilenc különböző zenét, ami van benne, meg tudja mondani hallomásból, hogy melyik gombot nyomtuk le. A mini szintetizátorán eljátssza az Elvesztettem zsebkendőmet... és a Boci boci tarkát simán, majdnem ritmushelyesen. Szolmizálva is el tud énekelni három vagy négy dalt. De az aktuális sláger az ábécé-dal, ha unatkozik, mindig azt énekli, sőt, ezt énekli a húgának is, ha az sírdogál, vigasztalásképp.

Ebben a hónapban sikerült egy telitalálatot mesélnem neki, mert megalkottam Bubut, a számemberkét, aki azóta teljesen belakta a hétköznapjainkat. Megépítettük duplóból, sok mesének főszereplője, és persze Bubu is alszik, mikor ő, stb. Úgyhogy kénytelen leszek megvarrni neki karácsonyra.
Két hét pihenés során keresztrejtvényt is fejtett (=összefirkálta), viszont segített három megfejtésben is Nagyapának, sajnos csak egyre emlékszem: mi az ábécé első betűje. 
Ja, és kipróbáltuk a fűszerszagolást "idegenben" is, ismeretlen zacskókkal és fiókokkal, és nyolc fűszerből csak egyet nem ismert meg (tárkony), és a bazsalikomot nem szagról, hanem képről mondta meg. Úgyhogy szaglást is fejlesztettünk.
Tapintásról írtam, csináltam neki kispárnákat, meg tudja találni a párjukat, tízből egyszer ront.

Úgyhogy a három fontos dologból az okosság és az ügyesség megvan, mostanában a kedvességben nem remekel annyira. Ennek egyik fontos tényezője az, hogy abbahagyta a délutáni alvást... Remélem, ez visszajön oviban. Már cumival se nagyon aludt el, de elvettük tőle a délutáni cumit (egyrészt, hogy ne az ovival kösse össze, és az ovira haragudjon a cumielvétel miatt, másrészt mert picit előre áll a foga), és azóta semmi alvás, csak sok nyűgösség és hiszti, amikor már fáradt (ilyen korábban nem volt). Fáradtságon nem múlik, mert ma például kirándultunk vele két órát, ennél jobban senki nem tudja kifárasztani. Nem tudom, mit lehetne segíteni neki, hogy elaludjon. Nagy szüksége lenne arra a délutáni alvásra, csak valamiért nem megy neki.

Izgalmas időszak jön, meglátjuk, milyen a bizonyítványom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése