2018. június 24., vasárnap

Varázscsipesz


Közben Pindúrtündér meg 31 hónapos lett. Ő a meseszövés nagymestere. Történeteit a valóságból veszi, de megtölti mágikus tartalommal is. Például:
"A Dunán van egy gép, amiben alszik egy farkas."
"Messze, nem itt Pomázon, hanem valahol máshol van egy pancsitó, ahol nyuszik vannak, és várat építenek."
Ha nem elég a varázslat az életében, akkor fog egy csipeszt, és elkezd vele hadonászni, majd közli, hogy ez egy varázscsipesz, és lehet vele varázsolni (a varázspálca nyilván túl snassz).

De olyan is előfordult, hogy beismerte, hogy nem tud valamit, és a tesójához fordulva azt kérte:
- Ezt nem tudom, kérlek, taníts meg.
Amúgy a szókincse lenyűgöző, még én is meglepődöm, néha milyen szavakat használ, pl. "valamelyest", "elég jó", "menő", "szupi" és egyebek, amiket most nem tudok felidézni. És persze olyan is előfordul, hogy édes kis világértésével alkot szavakat, például ugye nekem anyajegyem van, neki viszont milijegye.

Mostanában azt tanuljuk, hogy lehet nyafogás nélkül kérni valamit. Elég lassan megy, mert a bölcsiben ugye folyamatosan ezt látja a többiektől - nagyon várom a szeptembert már, amikor miniovis lesz, és végre nem egyévesekkel kell együtt lennie. Szerintem ő is várja, és szerencsére már most a nyári szezonban van lehetősége megismerkedni a majdani óvónénikkel, úgyhogy remélhetőleg zökkenőmentesen megy majd a váltás.

Neki amúgy nehéz időszak volt mostanában, hiszen a tesója kapta a sok ajándékot, és ő is szeretett volna velük játszani, de ez remélem, hamar lecseng, meg persze kap is végül a gyurmából, és játszhat az újdonságokkal. Akaratát elég változatos módokon fejezi ki. Ebben a hónapban egyszer bizony az is előfordult, hogy megharapta a
tesóját, de ezt azonnal és zéró toleranciával elítéltük, az adott játékot pedig eltettem, és megmondtam, hogy addig nem játszhatnak vele, amíg el nem múlik a nyoma. Ez amúgy eddig összesen kétszer fordult elő, és azt képzelem, hogy ezt is a bölcsiből hozta, de persze nem tudhatom. Általában azért ennél jobban sikerül az akaratok egyeztetése. Többnyire nyafogással próbálkozik, ami nem jön be, és én mondom, hogy kérje szépen, és a szépenkérésre több sikerrel ját, úgyhogy ez pozitív visszacsatolás. És aztán meg vannak a különleges alkalmak, amikor közli a tesójával, hogy:
- Ezt most tedd le, és beszéljük meg.
És amikor megbeszélték, hogy ki mikor hogyan fog játszani az adott játékkal, akkor:
- Most már megbeszéltük a szabályokat, anya.

Továbbra is bátor, továbbra is imád mászni, pancsolni, de nagyon jól elvan a kirakósokkal, a főzéssel és a legóval (duplo és kicsi is jöhet). Őt nem kell rángatni, ha rá akarjuk venni, hogy kimenjünk a kertbe vagy elmenjünk kirándulni/sétálni, mindig kapható egy kis játszóterezésre vagy motorozásra. Nagy kedvence a vásárlás is. Ja, és az ételek (főleg, ha édes, de kb. minden jöhet).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése