2018. március 2., péntek

Birmingham bandája

Közben sikerült bepótolnunk a Peaky Blinders-t. Nem egyforma minőségű volt a négy szezon, de nekem nagyon tetszett. Megjegyzem, sose gondoltam volna, hogy egy birminghami bűnbanda történetéről lehet engem lekötő sorozatot készíteni, tehát mínuszból indult, és még így is. SPOILER.

A hangulat már az első részből árad: ipar, kosz, háború utáni helyzet, Anglia, visszatérő katonák, bűnözés, kisvárosi élet, micisapkába varrt borotvapenge. A hangulat végig erős, még akkor is, amikor már nagyra tör a család, és mindenkinek külvárosi villája van. A helyszín és az időpontválasztás elsőre nem tetszett (nyilván), de ahogy egyre ismerősebb lett a környezet, úgy vált egyre elfogadhatóbbá. Az első szezon nagyon erős, a második kicsit gyengébb, a harmadik a leggyengébb, a negyedik pedig a második szintjén van - de még a leggyengébb is elég erős ahhoz, hogy simán végig lehessen nézni az elnyújtott jelenetek, számomra már visszatetsző profánságok és idétlen utolsó epizód ellenére.
A karakterek az első szezonban tökéletesen működnek. Tommy végig rendben van, miatta működik a sorozat, ez a "you are our bad boys" feeling nagyon jó, hogy tényleg elítélendő módszerekkel, de egy eléggé határozott erkölcsi szabályrendszer mentén történnek a dolgok, és a karakter esendőségében és nagyravágyásában is szerethető.
Polly már nem ilyen konzisztens, szerintem az első szezonban a legjobb fej, és aztán egyre rosszabb, a végére már kifejezetten idegesítő. Johnt sajnáltam, ő jó karakter volt, és Arthur is nagyon összetett, nagyon érdekes. A színészi teljesítmény is remek. A legjobb karakter természetesen Alfie Solomons (Tom Hardy tökéletes választás, és maga a karakter is kiváló), és a Tommyval kapcsolatának egész íve szenzációs, a lezárást is beleértve. Még Sam Neilt is kiemelném, a Jurassic Park óta kedvelem, és antagonist szerepben is remekel. Grace (a karakter) egyáltalán nem tetszett, nem mondom, hogy örültem, hogy meghalt, de annak igen, hogy nem kell tovább nézni.
Sok az erőszak és a profán jelenet, most ez a trendi, és itt még a téma is indokolja némileg, nekem belefért. Az egyik legjobb jelenet egyébként véletlenül éppen a harmadik szezonban van, amikor Tommy maga ássa az alagutat, szóval végül is mindennek megvan a maga helye.
Nem trigger happy néznivaló, de várom a következő szezont. 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése