2011. szeptember 29., csütörtök

Az eredetietlenség Terra Novája

Nos, ezt a postot tegnap kellett volna megírnom, de az új ember betanítása, saját munkám, mástól átvett munkám, regényem szerkesztése és fordítási feladatok mellett valahogy nem jutott rá idő... Bocsi, remélem, azért még valamennyire aktuális.

Szóval megnéztem a Terra Nova első epizódot, és több helyen ki akartam kapcsolni. Mivel már sokan és sokhelyütt írtak arról, hogy klisék halmaza, és nulla eredeti ötlet van benne - ami amúgy tényleg fájdalmas -, úgyhogy én erről már nem szaporítom a szót. Viszont miközben néztem, az járt végig az eszemben, hogy volt nem olyan rég egy brit scifi sorozat (Outcasts), amely nem ennyi pénzből készült, mint a Terra Nova, és le is lőtték, mert nem volt benne boncolás, kutya és gyerek, és mégis sokkal jobb volt, mint a Jurassic Park sorozat. Az utóbbi ugyanis elképesztő hasonlóságot mutat az előbbivel.
Az Outcastsról már írtam korábban, úgyhogy lássunk egy összehasonlító elemzést.

1. Új világ, ahol az emberiség új kezdetet remél
Fort Haven kontra Terra Nova. Az egyik kicsit poros, a másik csillivilli és modern és új és paradicsomi. Hát nemtom, melyik valósághűbb. Mindenesetre pont ugyanaz a szituáció: a főszereplők új életet kezdtek egy kolónián, amelyből visszafelé nincs út.



2. A kolónián kívüli terület veszélyes
Az egyikben dinók, a másikban sivatag és viharok, de a lényeg ugyanaz: nem jó kimenni a kapun kívülre.

3. Száműzöttek
Jééé, mindkét sorozatban vannak más emberek is, micsoda meglepetés. Az Outcastsban maguk az "outcast"-ok, a Terra Novában pedig egy speciális embercsapat, akiket valami céllal küldtek vissza az időben. Mindkét csapatot titok lengi körül, és mindkét csapatnak a vezetőjét személyesen ismeri a kolónia vezetője.

3. Szegény gyermek, aki elvesztette a szüleit (+ esetleg családja többi részét)
Az Outcastsban ez komoly dráma, a TN-ban csak sima tény, amit a lány leszar. No comment.

4. Smartass
Az Outcastsban ez afféle átok, amivel a srác nem tud és nem akar mit kezdeni. A TN-ben simán infóforrás, aki mindent tud, és elmondja a buta nézőnek, amit tudnia kell.


5. Fickó, aki most rendőr, de odaát volt börtönben
TN-ben ezt durván az arcunkba tolják, ráadásul logikátlanságoktól hemzsegve. Outcasts-ban ez Richard és Cass titka, amelyre lassan derül fény, és Cass egyáltalán nem büszke rá.

6. A vezető fia(i) eltűnt(ek)
Mekkora kreativitás a TN írói részéről, bakker! Legyen a vezetőnek személyes tragédiája. Oké, de mi? Hátöööö... Eltűnt a fia!

7. Titokzatos dolgok történnek ezen az új világon, ami miatt kiderül, hogy talán mégsem annyira jó
Outcastsban szép lassan van felvezetve, találnak egy emberi csontvázat, misztikus dolgok történnek Richarddal, stb. TN-ben szintén az arcunkba tolva az első epizódban, hogy nesze, ez lesz a rejtély, amire megoldást kell találni.

...És még sorolhatnám. Úgyhogy nagyon mérges vagyok a Terra Nova készítőire és íróira, mert nulla az erőfeszítés, amit beletettek, ráadásul csúnyán nyúltak mindenhonnan, és nyilván nem az Outcastsot másolták le, de ha már most csináltak scifi sorozatot, legalább utánanézhettek volna, mi van a piacon. Szánalom.
A másik szánalom a logikátlanságok (hol volt a kislány két évig, miért pont két év után vitte be a feleség a mindent vágó lézert a férjének, miért ilyen szánalmas a biztonsági rendszer a TN-re vivő szerkezetnél, miért fut ki a lány az autóból a dinók közé és miért nem állítják meg a többiek, miért nem volt eddig baleset az állandóan kijáró fiataloknál, miért bízik meg egyetlen délután után a vezető a badass fickóban stb.), plusz az a Disney-feeling, hogy semelyik kölyök nem halt meg. Az egyiknek megcsócsálta egy dinó a vádliját, a másik pedig szerzett egy mellkasi sebet, vúúúú. Hát ez valami botrány, így azt sugallják a nézőnek, hogy nyugi, annyira nem is veszélyes ez a dzsungel.

Ja, és a hatalmas hold az kiverte a biztosítékot. Legalább annyit tettek volna, hogy utánanéznek mondjuk a wiki oldalon, hogy mekkora volt akkor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése